De artsen in uw buurt die gebruik maken van de CELON-methode:

Geniet weer van
de buitenlucht

De CELON-methode kan helpen uw hooikoorts symptomen
te verminderen.e slaap om te luisteren!

Hooikoorts

Mensen met een inhalatie allergie weten het: je bent een “loper”, met last van een loopneus en vaak jeukende tranende ogen of een "blokker" waarbij juist een verstopte neus je in de weg zit.

15-20% van de mensen heeft of krijgt te maken met klachten die op hooikoorts kunnen duiden. Hooikoorts of Allergische Rhinitis wordt veroorzaakt door een overgevoeligheids reactie van het lichaam op onschadelijke stoffen. Deze onschadelijke stoffen worden als ze een allergische reactie kunnen veroorzaken ook wel allergenen genoemd. In het geval van Allergische Rhinitis zijn de meest voorkomende allergenen: Huisstofmijt, Gras- of Boompollen en huidschilfers van huisdieren zoals katten en honden.

Een loop-of verstopte neus is vooral vervelend. Soms kan Allergische Rhinitis de (mede) veroorzaker zijn van andere klachten zoals: hoofdpijn,vermoeidheid, hoesten, oor- of bijholte ontsteking. Het kan daardoor ook een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. Ongeveer 1/3 van de mensen met klachten komt daarvoor bij de huisarts terecht.

De huisarts zal beoordelen of de neusklachten inderdaad te maken hebben met een allergische reactie of dat eventueel een niet allergisch aspect de klacht veroorzaakt. Zoals bijvoorbeeld neuspoliepen, een scheef neus-tussenschot of vergrote neusschelpen. In deze gevallen zal de huisarts veelal doorverwijzen naar de KNO-arts.

In geval van een Allergische Rhinitis zal een passend behandelplan worden gemaakt. Omdat bij hooikoorts het vermijden van allergenen vaak heel lastig is zal het neusslijmvlies veel en vaak geprikkeld worden. Mochten er daardoor “neusproblemen” zoals een chronisch verstopte neus ontstaan dan is het goede nieuws dat uw KNO-arts deze tegenwoordig eenvoudig op de polikliniek met een minimaal invasieve methode kan behandelen.

Wat kan mijn arts doen?

Doel van de behandeling volgens de Celon-methode is om de neusschelpen door middel van een specifieke thermotherapie weer tot hun normale grootte terug te brengen. Het slijmvlies dat belangrijk is voor het filteren en reinigen van ingeademde lucht aan het oppervlak van de neusschelpen blijft hierbij intact. De minimaal invasieve ingreep kan meestal onder plaatselijke verdoving plaatsvinden door uw KNO-arts. De totale behandeling duurt doorgaans niet langer dan 10-15 minuten. Het resultaat van de behandeling is vaak al na enkele dagen merkbaar. Vele patiënten kunnen na behandeling met de Celon-methode weer helemaal normaal ademhalen. Het verkleinen van de neusschelpen kan onderdeel zijn van een persoonlijk afgestemd behandelplan.

Voordelen van de CELON-methode zijn:

  • Behandeling over het algemeen onder plaatselijke verdoving op de Polikliniek
  • De behandeling duurt slechts een paar minuten
  • Efficiënte methode voor weefselverkleining dmv radiofrequente thermotherapie
  • Het neusslijmvlies wordt ontzien (van belang voor filtering en reiniging van lucht)
  • De behandeling heeft over het algemeen geen bijwerkingen
  • Behandeling kan indien nodig herhaald worden

Vind een KNO-arts bij u in de buurt